31/1; söndag

Hem och åt lunch. Och sedan innebandymatch för klara - de förlorade med 2-3 mot vöikers. Besvikelse.
29/1; fredag

28/1; torsdag
För övrigt är jag trött på min handled. Den blir liksom inte bra. jag skadade den i oktober... Och den gör sig påmind jämt och ständigt. Torka bordet... Dra sadelgjorden... Borsta tänderna... Torka händerna... Vrida och böja den... Vad ska jag göra? Måste jag göra något? Härda ut? Söka hjälp - vad kan de göra? Handledsskydd? Värktabletter? Är det bara nästa led som ska krabba? Är det överrörligheten i den leden oxå som ställer till det?
26/1; tisdag

vårkänslor.


Semmelwrap.

25/1; måndag
24/1; söndag
Anders och innebandy i helgen: 7 st (Sigges träning, match, damernas match, Klaras match, Linus match, vipers match, träning)
Sigge och innebandy i helgen: 6 st (missade Anders träning i kväll)
Klara och innebandy i helgen: 4 st (2 x match igår och idag)
Lisa och innebandy i helgen : 2 st (Linus och klaras match)
Linus och innebandy i helgen: 2 st
Lisa och ridturer i helgen: 2 st (Men om Linus och jag räknar med fredagskvällen så får vi 3 st var pga en träning också)
Klara skidturer i helgen: 2st
Lisa 1 skidtur i helgen
Sysslolösa är vi inte... En del skulle nog kalla oss hysteriska... Jag kallar det Livet.

Och innan...


Fantastiskt kul!


Dagen i bilder




Lite har jag jobbat oxå. Och målat naglarna. Och stekt pannkakor. Och supportar lakers. Och tvättat.

Och än är ju inte dagen slut...
23/1; lördag
"Här står livet i farstun, så nära inpå
men det är nåt som gnager ändå"
Så är det - livet pågår. För fullt. Så nära. Men något gnager.
"Jag blir oinspirerad och ledsen av kraven och stressen
Jag har frihet i blicken, precis som du
Här står livet i farstun, så nära inpå
men det är nåt som gnager ändå
Det kallas tvivel, det där som stör
Det kallas för en klump i magen och ett konstigt humör
...
en konstig känsla nånstans
...
Kan du känna hur det gnager i natt?
Det kallas tvivel..."
Snart går jag till Kinnevaldsgården med tårta till mormor som fyllde 95 år i onsdag (de ringde från hemmet då och frågade om vi kom med tårta... ). Kanske lättar det något? Det där som gnager - den där klumpen i magen. Av kraven och stressen... Av otillräckligheten som gnager - jag räcker inte till som mamma, lärare, matte, ryttare, fru, hushållerska, käresta, barnbarn... Just nu...
22/1; fredag
21/1; torsdag












Och så fick jag den här fantastiska berättelsen som Linus hade skrivit av hans lärare.

19/1; tisdag
17/1; söndag




Tindra pyntade sig själv innan ridturen.


Efteråt var vi pyntade av rimfrost!










En frusen själ
14/1; torsdag
Jag läser om sjuka barn och vuxna, folk som har förlorat någon närstående, människor som lever med någon funktionsuppsättning som ibland ställer till det... Jag läser om föräldrar som kämpar för att få sina barn till skolan, för att få dem att äta där, som kämpar för rätten till hjälp - som tycks självklar, som är glad när en måltid kan ätas ihop utan att någon bryter ihop eller förstör... Många gånger kan man känna sig avundsjuk på andra... I det stora och det lilla. Kanske på föräldrar som inte måste väga varje olika scenarier och situationer för att förebygga att ett (eller flera) av barnen inte brakar samman. Kanske på de föräldrar som kan sova gott och inte oroa sig så mycket för morgondagen - som inte behöver fundera på utanförskap eller brist på rätt hjälpa. Eller de som inte vaknar med en klump i magen varje morgon. De som inte vet vad verklig saknad är...
Vi människor jämför oss lätt med andra. Det finns grader av allt. Vissa har det bättre, andra har det sämre. Och läser man och ser sig runt - så är det lätt att få perspektiv på allt. Men man har rätt att bryta ihop. Man har rätt till sitt eget öde, rätt att tycka att det är jobbigt ibland även om man såklart måste ha respekt för andra. Jag hittade den här texten av en okänd författare med ett barn som har autism, den är tänkvärd:
"Ni tror att vi är mer annorlunda än ni.
En annan sort med extra pedagogisk talang och ett oändligt tålamod.
Ni tror att våra kroppar har starkare muskler än era, och att vi klarar oss med mindre sömn
Att vi är osjälviska och finner det helt naturligt att varken ha behov eller drömmar för egen del.
Men det är inget speciellt med oss!
Inte alls!
Det är våra barn som är speciella!v"Ni är fantastiska" säger ni!
Men vi känner oss inte så...
"Att ni orkar" säger ni också.
Men vi orkar inte!
Inte en sekund till orkar vi.
Men det märks inte
För vi orkar inte skrika heller.
Fast inte av beundran
Eller ens av medlidande
Nädå
Tro inte att vi inte märker den lättnadens suck som hörs när ni säger så.
Det ni menar är att ni är glada att ni klarat er.
Ni markerar avstånd
särskildhet
avskildhet
avstånd
så långt avstånd
För om vi är en särskild sort
En bättre och en starkare sort än ni
så måste vi ju förstå att ni inte kan hjälpa till eller ens förstå
Ni är ju inga övermänniskor
Så av er kan inget krävas
Inte ens bråkdelen av vad som krävs av oss
Ni sätter oss på en piedestal
Högt upp
För att slippa se oss
Så att ni kan fortsätta med era liv därnere
Ifred
Ostörda
Normala
Vi vill inte ha er beundran
Eller avstånd
Vi vill inte vara speciella
Vi är som ni!
Precis som ni!
Bara tröttare...
...oändligt mycket tröttare"
Det finns så många superföräldrar. Som har blivit misstrodda. Som sliter. Som gråter. De kan inte ge upp. De faller ibland. Men sedan kämpar de vidare. Men de är inga övermänniskor. Man gör bara det man måste. Det finns inget val. För om valet hade funnits - hade man inte valt att det skulle vara så här...
Nu har jag lovat Sigge våfflor. Sedan bär det av till sjukgymnasten med Linus, hämta Klara, rida ett galoppass på Baron, och i kväll är det innebandymatch för Anders och träning för Klara - och imorgon fyller vår Linus 10 år. Det är fantastiskt med en ledig dag! Imorgon hoppas jag att jag vaknar utan röda utslag över hela kroppen - vet inte vad det är, men de kliar inte speciellt i alla fall... Att vi får bra och tänkvärda diskussioner kring genEtik.
Och så till DNA-labben.... för Linas skull ( - det är så kul med respons på det jag skriver! Sök på youtube efter "dna och kiwi" så kan du se hela labben)! Det man gör är att mosa en kiwi, tillsätter lite diskmedelsvatten så att cellmembranet löses upp, tillsätter lite salt för att fång upp "smutspartiklar", filtrerar moset och tillsätter T-röd. I skiktet ser man DNA:t.
13/1; onsdag



Konferens. Linus ringer tre gånger - tredje gången lyckas jag svara: "får jag göra chokladmjölk?"
12/1; tisdag
11/1; måndag
Sitter på lunchen och pratar med FN kollega om det riktiga livet. Inte om facebook-livet. Jag skrattar så tårarna rinner när hon beskriver skidresan med mannen och dottern. Kaos. Långt ifrån beskrivningen på Facebook - leende barn och föräldrar i en solig backe. Morgonmys. Kvällsmys. Ett gott rött. En löparrunda innan frukost. Idel lycka och glada människor. Det är kul att höra den osminkade sanningen bakom Facebook-bilderna. Eller kul? Det känns mest förtröstansfullt. Som om det finns hopp - även om man har glömt fleecen när man kommer till dagis, om frukosten fortfarande står på bordet när man kommer hem på kvällen och man inte hinner yoga på morgonen, meditera på lunchen och träna efter jobbet.
Jag möter pojken i korridoren, vars mamma gick bort på jullovet. Om jag bara ser hans flöde på Fb kan jag inte ana. Om jag ser in i hans ögon - kan jag se hand sorg.
Bakom alla Facebook-bilder finns otaliga lyckopiller, sömnlösa nätter, stress, motgångar, tristess och sorg.
Visst har man själv ett ansvar gör sitt liv. Att göra det bästa av det. Men vi har också ett ansvar att se bortom Facebook-bilderna - prata med varandra. Skratta och gråta med varandra. På riktigt.

"Från kylan in i värmen"

Men nu är det lakersmatch i soffan med killarna.

9/1; lördag

Nu har klara och Anders åkt till Ikea för att inhandla en garderob. Jag tillåter mig att mysa en stund med Sigge i soffan. Målar naglarna. Dricker kaffe. Vinterstudion. Och utanför fortsätter snön att falla.
7/1; torsdag
Den största är nog att tillåta alla vara tillräckligt bra. Vi kan alla ha en dålig dag. Och över en tid kan det negativa överväga det positiva och förhoppningar och förväntan ersätts av otillräcklighet. Det är lätt att känna sig nedtryckt när du är en lärare. För en kortare eller en längre stund. Och trots det - måste du gå in i klassrummet - leda, undervisa, förklara, peppa, sammanfatta, se... Vi måste delta i ett möten, rätta inlämnade arbeten och prov, ringa föräldrar, handla mat, ta hand om våra egna barn... Och hinna allt det där som man vill - men som är lätt att prioritera bort när tiden är knapp och energidepån är låg... Och samtidigt är det en boost när det går bra - när eleverna är med på noterna, deltar i diskussioner, förstår, lyckas... Det är en balansgång. Det handlar om prioriteringar. Prioritering innebär att jag måste välja var jag bäst lägger min energi. Helst utan att få ett "dåligt samvetes"-moln hängande över mig. Jag tycker om att vara lärare - jag hörde mig själv säga det så sent som i går till en tjej i stallet. Och det är på riktigt när jag säger det. Undervisningen är bland det bästa som finns - att fånga elevernas tankar, knyta ihop säckar, skapa sammanhang och försöka få alla elever att n¨så lång som möjligt. Jag vill kunna lämna skolan varje dag och konstatera att jag gjort mitt bästa, att jag har försökt att vara en fantastisk lärare just den dagen och att jag gav allt som jag hade möjlighet till där och då. Men att vara lärare är som att delta i en fotbollsmatch... (http://kilskrift.blogspot.se/2015/12/att-vara-nog.html) Men det är inte bara spelarna - eller tränaren - som bedömer hur matchen har gått. Det gör även domaren, publiken, sportjournalisterna, idrottsförbund, tv-tittare och idrottsministern. Många är besvikna efter en fotbollsmatch - även om de har gjort sitt bästa... Men i skolan handlar det inte om att vinna eller förlora... Ingen står i kungsträdgården och hyllar oss om vi lyckas - ingen köper oss för svindlande summor... Det är ingen fotbollsmatch. Jag är lärare. Jag är tillräckligt bra. Jag kan inte tänka på allt som kunde varit bättre. Alltid. Självklart ska jag sträva efter utveckling, att bli en bättre lärare. Jag försöker få mina elever att lyckas. Jag försöker se dem. Utveckla dem. Jag försöker kommunicera med hemmen, och hålla föräldrar uppdaterade med arbetet i skolan. Men jag är inte bara lärare. Jag är mamma. Fru. Ryttare. Matte. ... Jag kan inte bära skuld över allt jag inte har sagt eller gjort - allt jag inte hann. Jag ger så mycket som möjligt varje dag. Det får vara tillräckligt. Jag gör så bra jag kan. På läktaren är alla experter... Och spelarna blir sällan bättra av att publiken skriker på dem - att springa på fler bollar, springa snabbare, passa mer, göra fler mål, skjuta mer... Ni på bänken, ni journalister, ni supportrar - måste tillåta oss att vara tillräckligt bra. Acceptera att en del dagar blir lite sämre. Oftast blir det bättre sen... Ibland måste vi testa för att bli bättre. Prova nytt. Revidera. Utvärdera.
Och det här gäller våra älskade barn - alla elever med. Tillåt dem att vara tillräckligt bra. Utgå från att alla vill lyckas. Att alla gör så gott de kan. Helt plötsligt har kanske motivationen att faktiskt vilja lära sig, få vara nyfiken och känna glädje byts ut mot ord som, klara det, kamp, överlevnad, press och ledsamhet. Jag brukar säga till mina elever att det viktigaste är att du går "hel ur". Att du gör ditt bästa. Att du är glad. Visst ska man ge sig själv rätt förutsättningar. Försöka. Självklart ska du försöka lära dig så mycket som möjligt. Ge dig själv en chans. Be om hjälp. Men du ska hålla länge. Och din livsglädje, kraft och tro på framtiden är det viktigaste! Det finns många sätt att visa att man kan - eller inte kan. Prov är ett sätt. När vi säger att vi bedömer allt - så är det framför allt i positiv bemärkelse. Om du misslyckas med en fråga på ett prov - så kan du visa att du kan samma sak på en lektion... Jag vill att du ska lyckas. Att du ska lära sig så mycket som möjligt. Jag vill hjälpa dig! Och jag vill att du ska må bra. Vara glad. Trivas. Känna framtidshopp. Det finns så många vägar att gå. Följ dina drömmar. Men var rädd om dig - gå hel ur! "Allt" hänger inte på ett prov - inte ens ett betyg hänger på ett prov... Jag lovar!
Och till mina kollegor och föräldrar vill jag bara förtydliga att det är få elever som "underpresterar" på grund av bristande motivation. Inte över tid i alla fall... Underförstått betyder ofta ordvalet att de anser att barnets dåliga prestationer på lektionerna beror på ovilja, ointresse eller lathet. (http://livetsbilder.blogspot.se/2015/12/lata-elever-utan-motor.html) "De lärare som anammat den här förklaringsmodellen brukar även anse att individuell anpassning är i det närmaste att likställa med att "skämma bort". Rättvisa, likabehandling och inkludering tolkas också bokstavligen i praktiken som att alla ska göra lika. Elever med motivationsproblematik eller "dålig motor" får ofta i uppgift att jobba ikapp hemma det de inte hunnit med på lektionen. Alternativa sätt att få jobbet gjort på i skolan erbjuds sällan." Hur vet vi att de underpresterar? Vem är vi att bestämma det? Om vi tillåter detta som en förklaring - så leder det ofta till dåligt självförtroende och ohållbar press på eleven. Väldigt sällan handlar det om verklig lathet, ointresse eller ovilja - som den enda faktorn som gör att eleven underpresterar... Vi måste ställa frågan vad det beror på... Brister i miljön runt elever, föra höga krav på eleven, inlärningssvårigheter ( beroende på t.ex. överkänslighet för sinnesintryck, medicinbiverkningar, nedsatt motorik, hörselnedsättning, synnedsättning, koncentrationssvårigheter, ljud- ljuskänslighet, diabetes, synnedsättning, dyskalkyli, dyslexi, uppmärksamhetsstörning, sänkt självkänsla, smärta, särbegåvning, NPF, utmattning, bristande tilltro till egen förmåga) är några faktorer som kan bidra till att kunskapsinhämtningen går "sämre än förväntat". Vi måste hjälpas åt - lärare, elever, föräldrar, kompisar, rektorer, skolsköterska, kurator, vaktmästare, lokalvårdare... - så att alla lyckas så bra som möjligt.
Vi måste acceptera olikheter. Svårigheter. Lättheter. Och utgå ifrån att alla vill lyckas - om de kan.
7/1; torsdag


Det kunde varit värre...
6/1; onsdag








Jag skar mig när jag skulle till stallet.

På stövlarna....


Hopp!

Imorgon börjar skolan. Jag börjar med en ledig dag. Än finns hopp!
5/1; tisdag






Inte min älskade familj heller - nu is på sjön!





Och pållarna fick en lång tur! Önskan går mot en halv meter snö, men några centimeter, glada hästar, trevligt sällskap och sol räcker långt!

4/1; måndag
I lördags försökte jag fånga dagen - städade snabbt inför att våra gäster skulle komma - och skyndade mig ut för att leka med barnen i snön. Försöker tänka på vilka som kommer minnas det om några år... Våra gäster "det fanns lite damm i hörnen" eller mina barn "mamma busade med oss i snön"?
Anders och jag är bra på det. Att hinna. Att leka. Att organisera. Att bära, hantera, parera. Vi skulle kunna leda ett stort företag. Och vi hade gjort det bra - det är jag säker











Uno Svenningsson "årets sista dag"
En silver måne så full av evighet och kraft.
I dina ögon ser jag stjärnor så små.
I dinahänder, där vilar framtidens spår.
Känslorna dom stiger som bubblor mot ytan.
Har ingen chans att värja mig mot nostalgin.
Jag står här vid fönstret mot vår by,
där rimfrosten ler mot den mörka natten.
refrain:
Snart är vi där.
Farväl nu alla stunder.
Nu möts vi här.
Och jorden kommer lysa.
Snart vi där.
Här på årets sista dag.
Här på årets sista dag.
Glädjen har sin egen sorg min vän.
En drink av vemod fyller glasen igen.
Dom tårara som aldrig sett ljuset, dom kommer nu.
Här på årets sista dag.
Och jag lovar mig själv ännu en gång,
att inga löften ska lämna dessa läppar.
För alla löften stiger mot skyn,
som ett norrsken som flammar upp och dör. ..."
1 januari 2016
När vi åkt till Getamåla igår för att fira in det nya året sammanfattades familjens höjdpunkter - vi var överens om att det hade varit ett bra år. Kläppen. Högstadiestart. Sigge lärde sig cykla! Serievinst i fotbollen för Klaras lag. Två åttamilare för mig. Sigge fick börja på innebandy. Härliga dagar på Ekö. I Göteborg. Och Stockholm. På Astrid lindgrens värld. Linus började i ny klass. ...
Det finns mycket att minnas. Och det finns mycket att se fram emot. Det finns en del att göra bättre. Jag hoppas - från djupet av mitt hjärta - att vi alla får ett fint 2016. Där man finner och skapar den kraft man behöver när man ställs för olika utmaningar. Att vi hittar andningshål som får oss att må bra - som gör att vi orkar lite till. Jag hoppas att vi kan komma dit vi vill - att benen bär oss, ryggen får stå rak - att andetagen får bli lugna. Att vi hittar strategier för att bli ett bättre jag - för oss själva och därmed för andra. Att vi kan känna trygghet. Att hjärtslagen sprider kärlek, liv och glädje. Att vi kan leva i sanning med oss själva och andra. Att vi kan fylla våra dagar av liv och närvaro. Att 2016 blir ett bra år - för oss alla.
Tro. Hopp. Kärlek.