Bilder från året












Nyårsafton
Det har varit ett årtionde när vi mer har tittat neråt än uppåt. Låt nästa bli ett då vi ser mer framåt, och åt sidorna. Ett årtionde när vänlighet blir det viktigaste ordet. Låt oss följa Kents mantra "var lite snällare än du måste". Det politiska budskapet har mest handlat om att splittra oss och få oss att komma längre ifrån varandra - nu betyder vänskap mer än någonsin. Låt oss lyssna på varandra - tala vänligt till varandra och omfamna varje möjlighet till att skratta med varandra! Låt viet bli viktigare än jaget. Låt egoismen handla om det egna ansvaret för ens egna liv men också för våra medmänniskor. Att stå upp för varandra. Att finnas för varandra. Tillsammans. Låt oss sluta slipa på fasaden - bygg från grunden.
Året har bjudit på minnen att leva av. InnebandySM - silver för småland. En Pragresa. En skidresa och en cykelsemester med Grande familia. Fester med goda vänner - fyrtioårsfester, midsommar, skaldjurskväll, spontanmiddagar. En comeback för Blyte och mig - visserligen fem mil, men vad gör det? Det har också varit ett år då en del pusselbitar föll på plats. En knäoperation. En ondare rygg - igen. Pappa som fick cancer - men som också fick positiva besked.
Nu ser jag fram mot ett avslut på 2019 med goda vänner och god mat. Och sedan blickar vi fram mot 2020 med Blytes livsfilosofi - det var så tydligt idag på årets sista dag - framåt. Livsglädje. Kärlek. Tillit. Tillsammans - två blir vi. (Vi gick på vår runda, som så många gånger förut, på en bråkdel av en sekund stelnar han till, blåser upp sig till drake, hans hjärta känns genom stövlen, byxan, kjolen... han blir en drake - beredd att slåss eller fly... Det var en vattenpöl som låg framför oss. Jag hoppar av och han slappnar av. Följer mig som en hund. Trygg. Vi gör det tillsammans. Vi går framåt. Vi tar oss igenom och förbi det som vi inte trodde att vi skulle klara.) Bring it on. 2020. Here we come.
Näst sista dagen 2019; måndag






En god jul...






Julafton



Dan före dan

22/12; söndag









20/12; fredag

Nu finns det hopp

18/12; onsdag

17/12







10/12; tisdag


8/12; söndag







5/12; torsdag
3/12; tisdag


2/12; måndag


1/12; söndag
Första advent. Ett ljus. Imorgon är det jobb igen. Jobbet som jag valde för att förändra. Jobbet jag valde för att jag gillar möten mellan människor - jag vill skapa goda relationer - och att undervisa. Planera och utveckla.
Varje dag går jag till jobbet med en känsla av otillräcklighet och när jag går därifrån är känslan bekräftad. Vi kan alltid göra annorlunda. Vi får lösa situationer och släcka bränder. Bränder som aldrig tar slut. "Vi blir ifrågasatta från flera håll. Lärarbrist, vikariebrist, pengabrist, ja du vet, ni har alla hört om det. Vi förväntas ha lösningar på det mesta, läraryrket känns ibland som att vara receptionist, sjuksköterska, kurator, vaktmästare, mekaniker, IT-tekniker, förälder, konflikthanterare, uppfinnare och lokalvårdare i ett.
Vi gör ändå vårt bästa, täcker upp för varandra på ett fantastiskt sätt. Vi hittar små små glimtar som får oss att orka hela dagen. En kram, ett hej, eller ett par ögon som verkligen lyser "jag förstår nu". Det är det vi jobbar för. Barnen vi brinner för.
På eftermiddagarna har vi möten, vi planerar, reflekterar, diskuterar och utvecklar oss själva för att kunna vara de bästa lärarna. ..."
Vi förväntas svara i telefon, på sms eller mail efter att vi har gått hem. Hem till våra egna barn. Vi lagar mat, skjutsar, hämtar och umgås med min familj som alla andra föräldrar. Vi jobbar in raster och jobbar på kvällarna - rättar, bedömer och planera - för att vara förberedda. Vi somnar utmattade - men vaknar med ett ryck när tankarna kommer.
I höst har jag blivit påmind om hur utsatt man kan vara som lärare - på en månad har jag blivit utsatt för två händelser som skulle kunna bli ärenden hos polisen. Men jag försvarar. Jag vill så gärna tro på mina elever. Jag hittar ursäkter och skyller på omständigheter. Men ibland undrar jag var gränsen går. Hur länge ska jag orka möta mina elever med ett leende? Hur länge ska jag orka vara otillräcklig?
Och jag är inte ensam - det finns många trötta och ledsna lärare - texten är delvis lånad från en kollega någonstans i Sverige https://www.bblat.se/artikel/insandare-min-kollega-grater-i-kvall?referrer=app.