30/11; lördag





Och när mörkret är kompakt...

Fasiken: 29/11


27/11; onsdag
Det känns lyxigt att inte behöva äta skolmat eller sin medhavda fikakorg. Det känns lyxigt att prata om samtal och gruppdynamik en hel dag när det finns så mycket annat man kan prata om - betyg, inköpslista och inköpsstopp, arbetstider, bedömning...
Men jag är inte superbra på låtsasövningar - jag är bättre på att lösa riktiga problem och delta aktivt i riktiga diskussioner. Men kanske gör mig utbildning i kollegialt lärande och samtalsmetodik ännu bättre - på riktigt?
25/11; måndag
Myggan



24/11; söndag



19/11; tisdag



16/11; lördag

På morgonen...
Jag förstår inte...
12/11; tisdag
I min bästa värld
Kom eleverna till skolan för att de ville.
Hade jag inte behövt sätta betyg och framför allt hade man inte "gjort saker för att få betyg" - utan för att man ville.
Hade alla fått den hjälp de behövde och utvecklats utifrån sina förutsättningar.
Hade vi kunnat fokusera på allt bra i ställer för att se "fläcken". Se styrkor och färdigheter - det positiva- istället för felaktigheter och problem - det negativa.
I många situationer i vårt liv behöver vi lära oss "Zooma in och zooma ut" – det är en viktig del för att vi ska få förståelse för att vår situation inte är så dålig som vi ofta vill få den till att vara.
Mellan åren 1997-2006 så var en man vid namn Kofi Annan generalsekreterare och alltså högsta chef för FN (och som förresten är gift med en svenska). Under dessa år som kämpade Kofi Annan för att skapa fred, förändra orättvisor i världen, och helt enkelt försöka göra världen till en bättre plats. Men han kom också under dessa år i kontakt med oerhörda hemskheter. Samvetslösa människor, krig, folkmord, korruption, övergrepp – Mörker. Men han fortsatte hela tiden att kämpa för att göra världen bättre. En tid efter att Kofi Annan hade slutat som generalsekreterare för FN fick han frågan om hur han under denna perioden och fortfarande idag kunde se sig själv som en optimist och ha en så positiv inställning trots alla hemskheter, all frustration, allt motstånd och allt jobbigt han sett och varit med om. Kofi Annan tittade då på journalisten som ställt frågan och började sedan berätta en historia om när han var liten och gick i skolan. Kofi Annan var en av skoleleverna och satt i klassrummet när läraren kom in i rummet. Läraren tog fram ett vitt papper och ritade en svart prick på pappret. Han höll sedan upp pappret framför eleverna och frågade vad de såg. Kofi Annan och alla de andra svarade att de såg en svart prick. Läraren tittade allvarligt på alla eleverna. "Nej, det är fel", svarade läraren. Kofi Annan och resten av eleverna kände sig förvirrade. Då svarade läraren: "Det här allra främst ett vitt papper. En liten del av det vita pappret innehåller en svart prick. Låt inte allt fokus ligga på det svarta i tillvaron när det finns så mycket ljus". Åter vände sig Kofi Annan till journalisten och svarade leende: "Och därför är jag en optimist."
Det är så lätt att vi fokuserar och låser oss vid det mörka, dystra och svåra. Ingen optimism, bara negativt. Men tänk på det vita pappret och den där svarta pricken. Den svarta pricken som ibland är brutalt hemsk och jobbig —men som trots allt faktiskt bara är en prick på ett stort vitt papper.
Vi behöver inse att ljuset är större än mörkret. Utan att föringa det jobba och problemen.
I kväll lät jag månen lysa upp den kompakta himlen på kvällens ridtur. En ljus punkt i det mörka. Ibland försvann den bakom molnen. Ibland bländande den mig. Ledde mig framåt.

11/11; måndag
Det är inte lika roligt längre.
På jobbet.
Det som jag har älskat - och älskar.
Långsamma förändringar. Och när jag tänker på det så är det inte mycket som har blivit bättre - men listan kan göras ganska lång på saker som har blivit sämre...
Läraryrket är ett yrke där vi förväntas kunna hålla många bollar i luften och prestera på topp oavsett vilken elevgrupp vi än möter.
Skolans och lärarens ansvar för att eleverna ska uppnå de angivna målen är mycket stort. Av den anledningen anstränger sig lärare att förbereda, genomföra och efterarbeta sina lektioner.
Och jag gillar det. Jag försöker göra det tydligare, bättre, individanpassat, intressant… jag utvärderar, tänker nytt och jag älskar att försöka hitta lösningar. Att nå fram till varje grupp. Att se varje elev.
Vi lärare förväntas bemöta lågaffektivt, kunna hantera de extra anpassningar i form av korta pauser och enskilda i instruktioner. När vi ber om hjälp får vi ständigt höra om bildstöd, tydlighet, struktur och inläst material.
Men hur ska vi hinna med allt vi förväntas göra? Hur ska vi hinna se alla elever när var och en - eller i stort sett alla - behöver, och har rätt till, enskilda instruktioner, skrivhjälp på prov, förlängd provtid… De extra anpassningarna har blivit norm och de lärare som inte lyckas är misslyckade. En elev som inte lyckas är en misslyckad lärare.
Vi lärare kan få råd av “experter” som inte arbetar med eleverna - utan ger oss lärare råd i hur man kan anpassa och individualisera undervisningen. Vi får råd av ”experter” som säger att lärare måste bli bättre på att anpassa och individualisera undervisningen, men de ger sällan konkreta råd om hur det faktiskt ska gå till. De har inte alltid ens träffat eleven…
Att en lärares rop på hjälp inte hörsammas direkt - utan lärarens kompetens istället blir måltavla beror på att skolan inte har tillräckligt med resurser för att nå de höga kraven på skolan. “Alla elever ska lyckas”. “Alla elever ska inkluderas”. “Alla elever ska få en likvärdig undervisning”. Till vilket pris som helt. Och det är lärarens uppgift att se till att det blir så.
Kunskap kostar.
Barn kostar. Skolan kostar. Det är vår investering för framtiden och den kan inte annat än att få kosta.
Vuxna kostar.
Vi får vad vi sår…och just nu sår vi för utbrända lärare och en framtid av misslyckade skolgångar. När lärare förväntas trolla med knäna och ”anpassa” sin undervisning utan resurser så är det inte konstigt att de vill lämna klassrummet.
Det är inte lika roligt längre. Det är inte roligt att inte räcka till. Det är inte roligt att inte kunna sova på nätterna. Och ständigt bli syndabocken - för det är läraren som misslyckas och borde göra bättre. Till vilket pris som helst? Till vilket pris som helst. Till vilket pris som helst...
10/11; söndag


8/11; fredag




5/11; tisdag


2/11; lördag



