27/12; tisdag
Klara och jag låg i badet igår och väntade på stormen. En hagelskur - helt abs-Urd-t. Men sen blev det inte mycket mer?

Idag tig Sigge ett fotbad.

Och så var vi hos tandläkaren - Linus har haft ont i en tand till och från. Jag ringde idag och bi fick en tid. Så proffsiga, lugna, smidiga och duktiga. Efter inte ens 20 minuter var tanden ute. Det är annat än sluttiden jag har väntat på sedan april.

Och jag är djupt imponerad av Linus som är lugn och tålig.
Alltid redo
Kalla mig gärna scaout. Alltid redo. Frida hörde av sig och ville ta en promenad. Inom en kvart var myggan, jag och pannlampan på! Ställttid: 0.
25/12; söndag
Magsjukor. Feber. Halsont. Diabetes. Lunginflammation. Tandvärk. Hjärtesorg - krossade hjärtan. Ångest. ... Grader av helvetet.


God jul!
En joggingtur hela familjen.


Dan före dopparedan
En tidig julritt. I sällskap med Kim. En kopp kaffe.


Anders och spelade hockey.




22/12; torsdag
Tidigt på morgonen - fortfarande natt - då vaknar jag och känner känslan av migrän. Vet att jag måste stiga upp och ta en tablett. Men orkar inte... Och lukten av kiss... Sigge kissar nästan aldrig ner sig - men i natt hände det... Försöker förtränga både den ena - och den andra känslan. Somnar till slut om. Efter att ha kapitulerat och tagit en tablett.






21/12; onsdag
På jobbet fick jag vicka. Fylla i ett papper till BUP. Uppdatera hemsidan. Lägga betyg i kuvert. Fixa utvecklingssamtalstider. Ha mina egna lektioner. Jag behöver jullov. Somnade lite i soffan när jag kom hem, och hade gått en runda med Myggan. Väcktes snabbt. Läste för killarna i vår adventsbok. Lagade mat. Gick på julshow som Linus klass ordnade. La Sigge. Anders och Klara åkte på innebandy. Och jag... skulle nog helst vilja... dricka champagne - fira in ljuset. Det vänder nu. Idag. Välkommen tillbaka.
Bilder
Skriv inläggstext







18/12; söndag
"Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna,
det är mörkt nu, men det blir ljusare igen.
Tänd ett ljus för allt du tror på, för den här planeten vi bor på.
Tänd ett ljus för jordens barn.
Åh. Tänd ett ljus för jordens barn.
Tänd ett ljus för jordens barn."
Snart väntar kvällens gympapass. Naglarna är målade i guld.
Kväll
Nonan och jag. Ensamma i stallet. Ensamma på turen. I mörkret. Under stjärnorna. Jag sjunger för honom.



15/12; tirsdag
Min mamma sa ofta att hon ville bli huskatt i nästa liv... Ibland förstår jag henne...

Att ligga på fönsterbrädan med element under, titta ut på den gnistrande morgonen...
12/12; måndag
Betygen är deffade. Jag skrider mot lucia. Tänder ett bloss för dem som inte finns hos oss.

Kvällen
Jag har inte knypplat dukar, köpt julklappar, lagt in lutfisk, putsat fönster... men jag tittade på några betyg. Gick en runda med dammsugaren och en med myggan. Nagellack. Klara fixade.

Voltaren på ryggen. Klara fixade.
11/12; söndag
"Istappar hänger ned från taket
Det knastrar så skönt under mina skor
Jag tror på tomten att han kommer hem
Dit där jag bor
Tomten, jag vill ha en riktig jul
En så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Väntan och hopp, vad man är nyfiken
Tomten, jag vill ha en riktig jul
En så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Jag vet att du inte gör mig besviken
Tissel och tassel, pyssel och prassel
Det pirrar i magen bakom stängda dörrar
Goda lukter i hela huset
Åh, och änglaspelet snurrar
Stämsång och fackeltåg som lyser upp mörkret
Bjällerklang och slädfärd under månens ljus
Det är en riktig jul för mig
Åh, och julefrid i alla hus ..."
Jag vill ha en sån jul som jag hade när jag var liten. Snö. Glada människor. Packet i överflöd - mamma älskade att köpa presenter. Fina klappar. Som jag slår in med fint papper och snören. Jag vill ha Julefrid. Med Förväntan i luften. Packet under granen. Jag vill ha energin att orka. Jag vill kunna ta djupa andetag utan att hosta - utan att det gör ont. Jag vill ha ett städat hus. Jag vill ha köpt väluttänkta julklappar. Jag vill baka pepparkakor och lussekatter, jag vill göra julgodis. Jag vill bygga pepparkakshus. Jag vill sätta upp julbelysning ute innan julen är över. Jag vill hugga en julgran och njuta av att klä den. Jag vill köpa nya stjärnor och sätta i de nyputsade fönstrena. Jag vill att julen ska vara till påska. Jag vill gå på julbord - klä mig i fin klänning, måla naglarna, munnen och ögonen. Och när jag nämnde detta för min familj - så tittade de helt oförstående på mig. Vill du verkligen det? Gå på julbord? Nä, det vill jag ju inte. Jag gillar ju inte ens julbord... Men jag vill åt känslan. Att hinna sitta med min familj. Att få vara fin. Jag vill se barnen glada. Förväntansfulla. Jag vill att de ska känna hopp och glädje. Jag vet inte riktigt vad jag vill... Bara att jag vill se tindrande ögon. En härlig jul med glädje och ljuvaste frid. Klappar och juldans. Jag vill se mamma kyssa tomten. Jag vill sprida ljus i mörkret. Jag vill...
Jag kom just hem från stallet. Lunchen stod på bordet. Klara hade städat stan. Sigge hade spelat hockey, Linus hade varit en sväng hos morfar och spelat finns i sjön. Jag var så skitig efter att ha badat Amigo (som såklart rullade sig så fort han kom ut i hagen) och slängt gammal plast. Satte igång en maskin. Klara, pappan och Sigge åkte på innebandy. Jag mobiliserar kraft för att sätta 300 betyg - jag är nästan klar, men de måste tittas igenom, och så är det några som alltid kräver ett par extra tankar. Jag ska lyssna på och låta mig övertalas av magkänslan. Av Rutinen. Att det blir rätt i det långa loppet. Jag gör det jag måste - innan jag gör det jag vill. Troligtvis kommer jag inte att orka göra det jag vill. Det stannar nog vid måstena idag oxå - frågan är bara vad som ska räknas till måsten? Julklappsbeställningar? Städa? Hundpromenad? Träning? Jag vill så mycket - men orkar så lite. En förkylning - som har satt sig i luftrör och lungor var inte det jag behövde mest så här i slutet av terminen...

7/12; onsdag
6/12; tisdag
Samtidigt kommer resultat av Timss och Pisa. Svenska elever klättrar i Pisa-undersökningen för första gången, och ligger numera på eller över medel jämfört med andra OECD-länder. Vi lärare arbetar hårt. Vi vänder och vrider på oss - mer katederundervisning, läsa mer, fler diskussionsfrågor, få alla delaktiga, EPA, mindre lärarlett, mindre flum, mer eller mindre läxor, olika bedömningssätt och många möjligheter att visa vad de kan, mer information till föräldrarna...? Vi ser ansvaret som vårt. Misslyckanden som våra. Ojämlikheten ökar - det är fortfarande är stor skillnad mellan elever med olika socioekonomisk bakgrund. Föräldrar som tycker att vi gör för lite - elever som tycker att vi kräver för lite - och känslan av att aldrig räcka till, att aldrig hinna tillräckligt mycket... Pressen på oss är stor- det är många som har ögonen på oss, förutom eleverna, är det föräldrar, kollegor, rektorer, skolinspektionen, politiker.
I NO är det ett gediget centralt innehåll - och många kunskapskrav. Det är stora krav på eleverna som ska kunna laborera, analysera, diskutera, resonera, värdera, ta ställning, motivera, tänka källkritiskt, kunna dra slutsatser med hjälp av sina kunskaper i NO. Tempot blir stundtals högt - och därmed kan nog ibland kraven kännas orimliga. För en del elever skulle man behöva begränsa stoffet. För att inte ribban ska sjunka alltför lågt. Vi måste utmana eleverna - ställa rimliga krav. På deras nivå. Individanpassa. Ge strukturerade, tydliga, konkreta uppgifter. Över lag tycker jag att det ställs låga krav - lägre krav nu, än då.
Utbildningsminister Gustav Fridolin kallar resultatet ett ”styrkebesked för Sveriges lärare och elever” men tillägger:
– Det är vad du gör i skolan som ska avgöra din framtid, inte i vilket hem du växer upp. PISA är glädjande, men ställer krav på politiken. Vi ska fortsätta prioritera mer tid för lärarna, att bryta segregationen och ge elever stöd i tid. Ingen ska lämnas efter.
Fridolin ber oss lärare vara stolta. Och ändå hör jag mig själv säga - när svärmor ringer och gratulerar - att det finns så mycket kvar... Att jag inte är nöjd. Att jag vill så mycket mer... Att vi fortfarande inte gör tillräckligt... Att vi fortfarande är långt efter. Samtidigt som jag inte tror att man ska titta alltför mycket på de här undersökningarna. Eleverna gör de inte helhjärtat - det tar mycket tid, men de får ingen återkoppling, de är inte betygsgrundande... Det finns nog många länder som ser mer allvarligt på de här proven...
Han vill nu prioritera mer tid för lärarna, bryta segregationen och ge elever stöd i tid.
– Det handlar om investeringar i mer tid för lärarna. Mer tid för lärarna betyder mest och de berör skolan mest. Nedskärningarna som följde med finanskrisen har lett till en mer ojämlik skola. Vi vill prioritera investeringar i de skolor som behöver det allra mest och investeringar i elevhälsa, specialpedagogik och skolbibliotek.
Imorgon fortsätter vi lärare som vanligt - vi gör vårt bästa. För så många som möjligt - samtidigt som vi känner oss otillräckliga...
http://skolvarlden.se/artiklar/fridolin-ta-er-av-framgangen-larare
http://skolvarlden.se/artiklar/enkat-sa-ser-lararna-pa-pisa-resultatet
Jag antar...
...Att det är kärlek när mannen kommer med hostmedicin strax efter att han har stigit upp och hör mig hosta.
Det är tungt att andas. Djupa andetag får mig att hosta. Rösten sviker. Jag börjar bli trött. Det är slutet av terminen. Och ändå så mycket kvar 25x12 betyg som ska sättas - ett muntligt förhör här, en komplettering där, ett förtydligande, kommunicerande av bedömningar... det är mycket ingen annan kan göra?
Pappa och Marianne tog hand om killarna när jag, med hjälp av Kim,mlockade fyra boxar, fyllde på spån, drog otaliga vattendunkar till hagarna... och red en runda på baron som hade fått nya skor idag.
Det blev 1-1 i klaras match, de var iväg från 8-17, och sedan åkte Anders på egen innebandyträning.
4/12; söndag
"En sista gång
En sista sång
Dom sjöng för oss
The stars are up
One fell down and flew away
Flew away"
Kents konsert igår. Avskedsturnen. Mäktig.










I fredags var det tre år sedan Carolina lämnade oss.
Ett av de finaste och mäktigaste mötena jag har haft. Söndagsmorgonen när hon ringde och bad mig komma - jag skyndade mig. Var rädd att komma för sent. Så verkligt. Och så overkligt. Så viktigt. Carolinas sista fest. Hon suttade på en piggelin. Vi lyssnade på hennes ord. Ordlösa, ljudlösa tårar trillade ned för våra kinder. Jag minns inte exakt vilka ord vi sa - det är inte viktigt. Orden var för oss - där och då. Stannade i ingenmanslandet mellan liv och död.
"Jag är livrädd för att leva
Och jag är dödsrädd för att dö
Men älskling vi ska alla en gång dö"
Anders och klara är i Tranås - klara spelar med u19. Jag funderar på hur jag ska få ihop dagen. Stallet. Ridtur? Med en energilöshet i kroppen. En infektion som talar sitt tydliga språk - säger det jag inte kan säga. Jag är så hes. Och hostig. Kraftlös. Men inte viljelös. Själen vill mer än kroppen orkar...
1/12; torsdag
Ni vet, kanske, känslan...
När ett barn kommer mitt i natt. Sväljer. Sväljer igen. Man frågar trött om det mår illa. Men barnet svarar nej. Man lever i förnekelse. Vilar i den. Förtränger. Men plötsligt blir man klarvaken. Det luktar - kräk. Barnet mår inte illa nu, men det har gjort... in i duschen. Barnet och mamman. Lakanen i tvättmaskinen. Man slumrar lätt. Vaknar med ryck. Som om man aldrig sov...
Barnet blev snabbt piggare.
Ni vet känslan när man vaknar mutt i natten - hostan river i bröstet. Man sätter sig upp. Hostar mindre. Försöker långsamt sjunka ner - men hostar genast mer... Hes. Hostig. Snorig...
Ni vet känslan av trötthet i cellerna. Somnar innan halv tio.
Långsamt tempo.
Spelar spel.
Tvättar.
Målar naglarna.
Fixar lunch.
Och fika.
Sätter betyg - väger samman bedömningar. Välgrundat.
Tittar på något program.
Och googlar förstrött efter resor att komma undan - till solen, värmen, vilan.
Eller kanske det är bättre att gå i ide? Vakna framåt april. Efter magsjukor, förkylningar, influensor?
Jag vill snabbspola några månader.
Stoppa huvudet i sanden.
Fly - istället för att fäkta.
Jag har lovat klara alla mina sparpengar om hon blir forskare för att hitta stopp mot magsjukor.
Första december. Julen närmar sig. I år lever vi efter den här adventskalendern, okej?
