31/5; torsdag
I en rapport från Skolverket som kom 2010 står det bland annat så här:
"Skolans arbetsmiljö kan i sig motverka eller bidra till att frånvaro uppstår. Undervisningen måste utformas så att den passar elevernas skilda behov. Intervjuerna både med eleverna och med skolföreträdarna visar att ströfrånvaron är störst vid lektioner i idrott och hälsa.
I alla intervjuer – med skolföreträdare, förvaltningar och elever med egna erfarenheter av frånvaro – återkommer bemötandet från lärare och annan skolpersonal som den enskilt viktigaste faktorn för att undvika frånvaro eller få tillbaka elever från frånvaro. Att skolan trots allt fungerar i ett i övrigt trassligt liv hänger ofta samman med att det finns någon i skolan som ser och förstår. Ett positivt samarbete och goda kontakter med hemmet, inte bara vid problem, poängteras av många intervjuade, både i skolor och vid förvaltningar".
Marlene skriver och brinner lite extra för barn med npf-svårigheter - men det hon skriver kan gälla olika svårigheter, och alla människor. När vi skaffar oss redskap och blir duktiga på att förstå/möta en människa med npf-svårigheter så blir vi, per automatik, bättre på att möta alla människor!. Hon vill förmedla hur vi pedagoger (men även socionomer, läkare, sjuksköterskor och föräldrar etc)- hur vi människor - kan göra det lite enklare för eleverna som har de här svårigheterna och för deras familjer. Vi möter ofta barn "utan motor" och "de som har svårt att koncentrera sig" - de är ju inkluderade i skolan. Ofta är det just de här barnen Marlene skriver om - "för barnen med npf-svårigheter, som ju till stora delar befinner sig inom området "svårt att koncentrera sig, få saker gjorda, starta sin motor", finns ju inkluderade i skolan. De finns ju i alla klasser. I hela Sverige. Därför räcker det inte med att man (äntligen) gör en inriktning på specialpedagogutbildningarna i Sverige mot just den specifika inriktningen. Den kunskapen måste varje student som genomgår lärarutbildning, fritidspedagogutbildning, förskollärarutbildning ha, även om speciallärarna har fler verktyg, djupare kunskap. Tanken är ju att barnen skall få sådant stöd att de kan gå i de vanliga klasserna. Och som studien ovan visar så måste alla vuxna som jobbar i skolan ha god kunskap om vad det är som lägger krokben för barn med npf - annars möter man barnen fel. Annars skyddar man inte barnen från allt det de utsätts för, det som gör att de så ofta stannar hemma.
Om vi inte ger kunskapen till alla studenter som har valt ett yrke som handlar om barn, så kommer vi fortsätta att ha barn som inte kan gå till skolan, fast de egentligen vill. Fast de inte är sjuka i de vi brukar kalla "sjukdomar". Det räcker inte med att några ur personalen på en skola är kunniga i npf-problematik och går på vidareutbildningar för att förstå - när inte övriga personalen gör det. Samarbetet kring barnet som så lätt hamnar utanför måste vara grundmurat. Vi måste ha liknande kunskap, liknande förståelse allihopa som befinner oss och jobbar med ett barn med npf-svårigheter. Detta i sin tur innebär att ALLA människor måste sätta sig in i vad neuropsykiatriska funktionsnedsättningar innebär, eftersom ALLA människor faktiskt vid ett flertal tillfällen i livet kommer att befinna sig i närheten, via skola, jobb, kamratkontakter, vänner, släktingar...
Vi måste också titta på betygskriterierna, bedömningen av skolbarn som inte når upp till skolans uppsatta mål, men som inte tillhör särskolan, eller är intellektuellt funktionsnedsatta. Nu finns bara två varianter. Antingen går du i särskola - eller så går du inkluderad i grundskolan. Då bedöms du utifrån de två skalor som finns. Pys-paragrafen finns att ta till, men används för sällan. Det måste gå att vaska fram andra alternativ, tänka lite kreativt. Det kan inte vara meningen att skolan är till för att "slå ut" vissa elever bara för att man har svårt för just de saker man mäter och anser som viktiga i skolan.
Vi måste också titta på alternativa skolformer. Kanske är det så att alla barn inte skall gå i den inkluderande skolan. Kanske behöver vissa barn gå i andra former av skolor. Kanske behöver vi fler alternativ än grundskolan och särskolan?
När vi vuxna förstår och också förmedlar till alla barn att "när ett barn misslyckas i skolan eller hemma, så är det inte barnets fel, det är vi vuxna som, med barnets hjälp måste hitta andra lösningar för ALLA BARN VILL LYCKAS" då kommer också barnen att förstå det och det är viktigt att de barn som barnen med extra många svårigheter möter, får den kunskapen. Annars får barn som går fysiskt inkluderat i skolan, fortsätta att vara psykiskt exkluderade."
Jag tackar återigen Marlene för att hon sätter ord på det som jag går och tänker på. Jag kunde inte sagt det bättre själv - därför försökte jag inte ens idag, jag "lånade" hennes ord.
något du inte vill hitta i munnen på din bebis, del 2
eldsjäl
Hon har gjort en video:
En vinnare bland många vinnare

Strax innan start... Då finns det många vinnare. När man har kommit till första grinden - första veterinärbesiktningen - då finns det många vinnare. De droppar av allteftersom. Tillslut står En som offentlig vinnare - men det finns fler. Fler som har nått sina mål. Nått det man har slitit för, tränat för, gråtit för, svettats för, skrattat för...
Att nå hela vägen fram till toppen kräver mycket. Det krävs inte bara träning... Det krävs en besatthet och en vision.
Något som driver dig framåt, något som får dig att ignorera smärta, strunta i att du är trött, och i vad några av de andra säger och lyssna på några. Det krävs människor runt omkring en som kan stötta och hjälpa. Genom åren med hundarna hade vi turen att möta många duktiga människor som brann, som ville hjälpa, som visade att det inte var omöjligt - att vi oxå kunde, åtminstone på träning var vi inte så mycket sämre än dem. Vi såg att vi kan. De gav oss självförtroende och kunskap.
Det krävs att man kämpar för att accelerera när det blir uppförsbacke och får dig att anstränga dig ännu mer när det tar emot.
Varje dags träningspass blir en byggsten som läggs på plats - rätt plats. Ibland hamnar den lite snett - gör om, gör rätt. Varje minsta lilla ansträngning blir en liten del i det hela, men under tiden man lägger den där enstaka stenen, en av väldigt många, är det svårt att hålla fast vid sin vision. Visionen om att bli bäst, att gå ut och göra sitt absolut bästa. Några få lyckas med att härda ut det dagliga slitet för att uppnå sina visioner.
När man dessutom ska samarbeta med ett djur - krävs samspel och talang, förståelse på en annan nivå än den man kan prata om. För att bli en vinnare krävs åtskilda tårar, mycket svett och en del blod längs vägen. Vinnaren har det lilla extra som avgör när det tar emot, den där extra glöden som får kroppen att blunda för smärta och låter visionen ta över.
Jag hyllar vinnaren. Jag beundrar alla vinnare. Jag har respekt för vinnarna. Och har man en gång stått som segrare - uppnått sina mål, besegrat spärrarna - då vill man göra det igen.
Det finns många vinnare - många som kämpar. Många vinnarskallar. Emma är en. Emma kämpar för att få vara den hon är – en enveten vinnarskalle som inte vill bli daltad med. Emma har cancer. Lyssna på henne här.
Yvonne/Baron

goomar som planerar sina stopp på den 16 mil långa sträckan

Ännu en bild från SM - nu när kameran är laddad och bilderna är inlagda!

Baron - på sitt vanliga sätt, ruskandes, prcis innan starten för 16 mil!
mer än måndag som denna..
"Lärare sökes akut
Relaterat
Det börjar bli luckor i lärarleden. Därför söker vi dig, positiva ja-sägare, som biter ihop och förstår att gilla läget. Du är stresstålig och kan ha många bollar i luften, medan din kommunikativa förmåga gränsar till det övernaturliga. Du bör ha en mångårig erfarenhet av konflikthantering, gärna i mellanöstern. En vaktutbildning eller tjänstgöring inom ordningspolisen är att föredra. Djupa och breda kunskaper inom psykiatrin och/eller i allmänsjukvården ger förtur. Vaktmästaregenskaper är ett måste. Du är väl förtrogen med kommunal möteskultur där du förväntas prata utan att säga något. Dina förmågor att uttrycka sig i det svenska språket är goda och dina skriftliga formuleringar håller skolinspektionen och advokater på behörigt avstånd. Vidare är du en person som är van att hålla ett högt tempo. Du anser att huvudvärk och högt blodtryck är ett kvitto på ett väl utfört arbete.
Arbetstiderna är dagtid, kvällstid och helger, samt alla andra tidpunkter på dygnet och veckan. Sommarledigheten ger dig ett fint tillfälle att lära känna dina egna barn och din partner, alternativt hitta en ny partner.
Läraryrket är en livsuppgift som generar värden, som inte går att värdesättas. Därför bör du betrakta det blygsamma bidraget till lön som en ren bonus. Andra förmåner är fri tillgång på tevatten, Treo och blyertspennor.
Adekvat utbildning krävs, juristlinjen eller byråkratprogrammet, alternativt en lång erfarenhet på ett statligt verk. Viss undervisning kan förekomma. Därför är pedagogisk erfarenhet meriterande. Vi sätter stort värde på personlighet. Lojalitet, tystnad och tjänstvillighet är ledorden. Eftersom gratisarbete är en del av lärarkulturen bör du ha en bakgrund inom ideella verksamheter.
I Sverige ger vi kvinnor lägre lön. Därför ser vi helst kvinnliga sökande. Gärna unga med utflugna barn.
Märk din ansökan: ”Ekonomisk belastning”.
Varför det saknas lärare? Ingen aning, vi är lika förvånade som du.
SKL.
Skrivbordspedagogen"
Mycket kan jag hålla med - men det fuinns många fina minnen och möten som jag inte skulle vilja vara utan. Jag gillar mitt yrke. Mina kollegor. Mina elever. Visst önskar jag att eleverna var det primära - inte dokumentationen och konferensandet (även om jag ser fördelarna med dem). Och visst önskar jag mig 10000kr mer i månaden. Jag känner inte igen mig i fri tillgång till tevatten (det betalar vi för), treo (det får man köpa själv) och blyertspennor (det är ofta köpstopp). Jag skulle bli en bra projketledare - jag kan hålla många bollar i luften och jag gillar det. Jag vill inte bli bitter och trött. Jag vill fortsätta att brinna för mina elever. Jag vill känna att jag räcker till, att jag gör ett bra jobb. Ofta får vi inte ens en blomma vid jul eller vid sommarlovet längre - och det är inget jag tycker är tvunget - men ett uppskattande ord, en vink om att det jag gör är viktigt och bra, någon gång - det skulle jag vilja ha!
28/5; måndag
27/5; söndag

Mors dag. En dag i saknadens tecken. Jag påminns om det som jag en gång tog för givet. Mamma. Älskad - saknad. Var rädd om dem som du älskar. En dag då jag önskar att jag kunde åka till min mamma, ge henne en present och en kram - och tala om hur mycket hon betyder för mig, för oss. Istället får vi tända ett ljus, viska några ord, fälla en tår och minnas henne. Istället för att gå på kyrkogården och höra Linus säga "nu pratar vi om mormor" - skulle jag vilja höra "nu pratar vi med mormor". Vi plockar blommor och sätter på hennes grav. Vilda blommor. Mamma ville alltid att jag skulle plocka blommor - hon visste att jag tyckte det var tråkigt... Idag gör jag det gärna för henne. Vi gick till gammelmormor. Hon som har förlorat den som hon födde.
Idag är det mammornas dag. Min dag och alla andra mammors dag. Det är en dag för oss som är priviligierade med att få vara mammor. Vi som fått uppleva det som tyvärr inte är en självklarhet för alla. Det finns de som tycker att det är jobbigt att åka till sina mammor - som beklagar sig. Jag skulle inte göra något hellre... Jag vet att alla har olika öden. Att alla mammor inte är bra mammor.
Jag behöver ingen blomma idag - men vid frukostbordet stod det en bukett och tre trisslotter och en fin lapp med ord som inte alla får höra från någon - det är kvinnorna som kämpar och mammorna som har förlorat det som är viktigast för dem som behöver dem idag. Det är på dem jag tänker lite extra på idag.
23/5; onsdag
Och så har jag jobbat - kemikurs med laborationsprov. Och fått lite att fundera på av rektorn inför höstens jobb...
Och så har Sigge blivit getingstucken - tänk om jag kunde rädda mina barn från allt som gör ont, från allt ont...
Årets första bad
En jobbade i solen på holmarna - sämre kan man ha det. På eftermiddagen gick killarna och jag till badplatsen för årets första sjöbad. Ni som minns förstoringen som hänger på vår vägg med en naken klara bakifrån i sjön - ser nog likheten i bilden. Till och med sand på rumpan på båda.
måndag igen...
Linus frågade om det var samma sak som hände när pappa fastande i stubben i helgen... Anders hade nämligen sagt att han fastnade i stubben och därför blev det sen middag - idag sa jag att Kenzo och Stimma satt fast...
Massage på alla håll och kanter
Tappskon fixades
Avbytare, support och blivande landslagsspelaren

spurten!

jag, anne och estrella

A och E

Anne och Estrella

Vinst för Agil och Ia, med bästa groomen Esther

SM-silver för Baron och Yvonne!

Vila i grinden

2:a groomstoppet

Maskrosuppladdning inför sm
21/5; måndag
Söndagen bjöd på sommarvärme, fotbollsmatch för Klara och sång i kyrkan. Fika hos Sandra och Eric, och mat hos Olof och Anne.
Jag tänker på utanförskap mitt i en gemenskap. Jag tänker på beslut över någons huvud. Om man bara hade fått vara med och bestämma - hade beslutet känts mer okej och rätt - för alla. Om någon bara hade frågat... Jag tänker på ensamhet, och att inte riktigt räknas, trots att man sliter och gör så gott man kan - men man gör något annat än de andra. På hur en del måste mästra och kontrollera - förminska någon som gör så gott den kan. Någon som kan tänka själv - får någon att känna att den inte alls tänkte... Många är ensamma, mitt bland en massa andra... Vi är olika. Vi har olika roller. Det är viktigt att få känna sig betrodd och viktig i ett sammanhang. Jag vill öka förståelsen i allmänhet för att människor är olika, för människor som är annorlunda. Vi kan aldrig acceptera att människor hamnar i utanförskap, depression och ångest för att andra människor inte förstår. Jag har sett så många, och känt det själv (men bara en bråkdel av vad andra har varit med om, och i doser som går att hantera) - människor som är utanför gemenskapen. Och jag har själv stått maktlös inför uppgiften som pedagog, som mamma, som medmänniska och vän. Försökt hjälpa. Men vi måste hjälpas åt - tänka oss för. I alla sammanhang. Ge utrymme och självkänsla, och cred för det någon faktiskt gör. Vi måste fortsätta att jobba för ökad förståelse, acceptans och respekt.
Fredag 18/5
Jag försöker samla mig att packa inför sm i distansritt imorgon. Yvonne/baron ska rida 16 mil. Ia/agil 12 mil och Anne/estrella 8 mil.
Jag försöker förbereda mig för att inte dova jämte min bebbe - för första gången på över ett år... Snussa bebbe. Det kommer gå bra - jag är inte orolig.
Igår hjälpte(?) han farmor och farfar att anlägga ett litet jordgubbsland.
14/5; måndag
Idag har vi vaknat sent - så sent så att Anders inte hann till jobbet i tid och Klara hade en kvart på sig att fixa i ordning sig - jag tror inte att de mår så dåligt för det. För andra, kanske för mig, skulle min dag varit upp och ner efter en "försovning". Sigge och jag lämnade Linus på dagis. Åkte hem och fixade i ordning oss innan det var dags för BVCträff på biblioteket. Efter det, fikahäng, med bebbarna och mammorna. En fick avvika, för att inte missa sovtiden... Sigge hade passerat sin med råge... och somnade gott i bilen hem. Jag passade på att röja hemmet - efter en helg med kalas, tennis, ridning, golf, gräsklippning - medan han sov kvar i bilen. Jag inser vad skönt jag tycker att det är när det är undanplockat, och rent på golvet - även om jag älskar när det är liv i huset och leksaker som det leks med på golvet! Nu ska snart de stora barnen hämtas, med varsin kompis. Imorgon väntar jobb, och onsdag oxå - och så ska det hinnas med ridning, dagismöte, fotbollsträning, syncentralsbesök, BVC med spruta och läkarbesök. Sedan är det långhelg!
Klara, min kloka Klara, sa igår att hon tyckte att jag var så bra för det var aldrig något problem om någon ville följa med hem efter skolan, eller om de ville hitta på något. Vi försöker fånga dagen, vi försöker vara strukturerade och planerande och njuta av varandra - vi gör så gott vi kan. Och vi gör det på olika sätt... Det är tur att det finns olikheter!
11/5; fredag
Jag läser om föräldrar och ddagispersonal. Jag läser vad Malin Wollin skriver - hon skriver klokt, hon skriver underhållande. Jag nickar och håller med. Innan Linus gick till dagis idag - fick jag ett "bryt" på honom, kände mig som ett barn som ville skrika och rymma... Jag förskte ringa ett samtal, ville ändra en tid och lyssnade på en telefonsvarare, när han kommer och tjatar om vem det är... Finns det något jag tycker illa om så är det barn som avbryter, som inte slutar när de ber dem, som inte kan vänta på lilleturen... Jag är inte stolt över mig när jag blir arg och irriterad - jag hör hur jag sänker mig till sandlådenivån. Linus vill kramas. Och jag har svårt att släppa känslan av irritation, men kramar honom till all frustration är borta. Jag blir aldrig så arg på någon som på mina barn - jag älskar ingen så mycket som jag älskar mina barn...
"En sextioårig förskollärare ruttnar på att tre pojkar leker i torkskåpet och placerar en fot på dörren. Det spelar ingen roll vad som har föregått händelsen eller hur rågat måttet var, barnen var tre år.
Treåringar som leker i torkskåpet hör till. Det är lag på att treåringar måste leka i torkskåpen. Jag har jobbat på flera förskolor och jag har haft tre egna treåringar och vet detta: om man inte hittar en treåring ska man leta i torkskåpet först för det är alltid där de är.
Man kan tycka att foten på dörren inte var så farlig men vad händer nästa gång? Kan man passera en gräns kan man passera flera.
Förskolepersonal ska behärska sig. Deras jobb är inte att älska våra barn och heller inte att bestraffa våra barn, de ska vara fullblodsproffs. Jag ser hellre att min personliga bankman är ett långfingrat stolpskott än att människorna som ansvarar för mina barn är labila och pratar med nyporna när ingen ser.
Det finns människor som ska visa känslor och som får balla ur till en våt fläck av frustration och ilska. De kallas föräldrar och de har världens svåraste jobb.
Ingen kan göra dig så arg som ditt barn och allt beror på kärleken du känner för detta underverk som driver dig till vansinne.
Barn ska inte bestraffas. Aldrig. Dåligt beteende kan få konsekvenser, absolut.
Men barn ska inte bestraffas och de ska inte tröstas med karameller.
De ska kramas till vett när vi plockat ut dem från torkskåpet och sagt till på skarpen."
Jag läser om att dagis kan vara skadligt innan två års ålder, enligt psykologen Eva Rusz.
"Vi måste öka vår kunskap om vad som skapar välbefinnande och psykisk hälsa hos våra småbarn. Brist på prylar utgör inte samma hot mot ett barns hälsa som bristen på känslomässig närhet. Moderna föräldrars självförverkligande får inte gå före barnens grundläggande känslomässiga behov.
Dagens barn har bytt roller med sina föräldrar. Många småbarn måste i dag själva söka upp sina föräldrar för att kunna ”tanka" eller "docka” närhet. De får passa på när föräldrarna kan slita sig från jobbet, karriären eller träningspassen.
Om våra barn inte ges möjlighet till att etablera en trygg och stabil anknytning under de första två levnadsåren riskerar de att drabbas av olika känslomässiga problem, exempelvis oförmåga att skapa och vidmakthålla vuxna kärleksrelationer. Det kan även ge upphov till dålig självkänsla, ångesttillstånd och en ökad psykisk sårbarhet.
När ett barn har fötts i dag är en av de mest förekommande tankarna hos föräldrarna: ”När kan det börja på dagis”? Vi tänker automatiskt i termer av att vi skall låta andra ta hand om barnet i stället för att fråga oss hur vi som nyblivna föräldrar skall bete oss för att tillgodose vårt barns behov. I vårt land finns sen länge en spridd uppfattning om att barn behöver socialiseras så snabbt som möjligt. Detta är felaktigt: ett litet barn behöver inte socialiseras! Det är först vid tvåårsåldern som den processen behöver starta. För att denna process skall kunna ske på ett tillfredsställande sätt behöver barnet före två års ålder ha optimal tillgång till mamma och pappas trygga hamn. Föräldrarnas känslomässiga närhet, intoning och omvårdnad är avgörande.
Idag kan barngrupper på dagis bestå av 25 småbarn fördelade på 2-3 förskollärare. Förskolelärarna gör ett bra jobb men de kan inte ersätta det känslomässiga bemötande som föräldrar bör ge sina barn. Detta medför att många barn riskerar att lida brist på känslomässig omvårdnad.
Idag lär sig 1-2-åringar att de skall bita ihop, gilla läget och inte bli ledsna när föräldrarna går till jobbet. ”Han/hon vill ju så gärna gå på dagis" och "gråten går över” säger vi. Javisst går gråten över.
Men när barnets känslor trycks undan och nonchaleras vid upprepade tillfällen skapas en inre sårbarhet. Brist på känslomässig närhet hos barn under två år kan ge betydligt allvarligare skador än de som orsakas av barnfattigdom. Vi bör därför fråga oss om barn ska börja på dagis före två års ålder. Barn lär sig att vara andra till lags, många sätter på sig glada miner, fast de egentligen känner sig övergivna. De måste hitta olika överlevnadsstrategier för att passa in i föräldrarnas värld. Då barn anpassar sig och biter ihop tolkar vi vuxna det som att allt är bra med dem. I själva verket kan det vara tvärtom.
Hos det vuxna barnet kan detta få konsekvenser i parrelationer. Det kan få svårt att identifiera sina egna känslomässiga behov och riskerar att få en begränsad uthållighet och problemlösningsförmåga. Det ger upp för lätt, eftersom förmågan att bygga och bibehålla starka band till andra är bristfällig.
Vi behöver stanna upp och tänka några varv till inom familjepolitiken. Varför skall vi socialisera våra barn tidigare än vad som är nyttigt? Vad ska vara vägledande: föräldrars självförverkligande eller småbarns välbefinnande? Vi behöver sätta barnens behov i fokus."
Hjärtat blöder när jag läser - ska mitt barn lämnas på dagis efter sommaren. Var finns mitt samvete? Tror man inte på det hon skriver - beror det nog på att man har dåligt samvete... Jag inser själv att Han inte Behöver dagis. Behöver jag dagis? Kan vi klara oss utan dagis? Kan vi klara oss på en lön? Vi har dagar kvar? Jag intalar mig att det är bättre att han får vara där korta dagar, men börja efter sommaren, istället för att kastas in på dagis vid två års ålder och vara där längre dagar... Många av oss föräldrar går nog ständigt med dåligt samvete för att vi inte hinner hämta tidigare på förskolan och ha mer tid med våra barn, eller för att vi smugit i väg från jobbet tidigare och lämnat kollegorna i sticket. Samvete åt alla håll och kanter... Men många av oss behöver oxå många av delarna - tid med barnen, träning, egenstimulans i form av tex jobb - för att må bra, för att få ihop pengar - för att bli en bättre förälder.
Jag tror absolut att Eva Rusz har rätt. Inget barn mår bättre av att vara på dagis än att vara hemma. Möjligen om föräldrarna skadar barnen på ett eller annat sätt... Alla barn tar säkert inte skada, och barnen slutar säkert att skrika efter de hjärtskärande minuterna när föräldrarna går därifrån - men hur bra mår barnet av att bli lämnad med sin oro och övergivenhetskänsla? Alla tar nog inte skada - men alla har nog det bästa hemma. Alla mina barn kommer att ha börjat på dagis före två års ålder. Och jag har inte speciellt dåligt samvete för det - det finns andra saker som jag mår sämre av... Det är ett val jag/vi gör. Vi har tänkt för och mot. Vi har gjort det vi anser vara det bästa - och det kan vara gott nog?
Jag hoppas på mindre barngrupper - med bra personal som stimulerar och lyckas utmana mitt, och andras, barns, till utveckling och lärande. Som lyckas se alla. Det är i förskolan barnen gör avstamp för det livslånga lärandet. Den har betydelse för vad våra barn lär sig, hur mycket de lär sig och hur de utvecklas. Lärandet i förskolan bygger på att barn lär sig genom att leka, samspela, utforska och skapa. Men jag tror i och för sig att det som de ska lära sig innan två års ålder - skulle de lika väl kunna göra hemma. Att samarbeta och samspela är de för små för i den åldern.
Att känna skuld och lägga skuld på föräldrar och förskolepersonal är ingen lösning... det är ju vi som bryr oss mest. Jag slutar inte älska mitt barn - när jag lämnar det på dagis. Jag hoppas att jag fortsätter att vara en av de allra viktigaste personerna i mitt barns liv - den som barnet kan komma till och knyta an till. En som alltid finns där... även om jag inte alltid håller handen...
Nu ska jag klä på oss - regnkläder - gå ut och gunga, leka och busa innan han somnar gott i vagnen.
Inget får förfaras!

så mycket har han lärt sig på ett år...

Han gör mig så glad! Älskade unge...

Under ett år har han nu skänkt oss så mycket glädje, lycka och kärlek... 1 år!
1 år - kan äta själv!

sigge - vår 1åring!

jordgubbstårta

barnen gör tårta

Sigges ettårsdag

en eftermiddag fick vi vara med finaelin

morgonmys!

Klara hjälper Sigge att cykla

8/5; tisdag
Snart hämtar jag mina stora barn - och vi åker en sväng till stan och jag puttar undan det jobbiga. Lite i taget. Det får göra ont när knoppar brister.
Cykelträning
Meditation i sällskap med Sigge på gräsklipparen.
tack Yvonne för hjälp och lån av häst!

Kim som domaraspirant

Yvonne ger instruktioner

i och e

full fart i lingonskogen

starten för i och e

Ester och Ia

Ia och Ester

Ia och Allegria

Här hittar du samtliga bilder från tävlingen!
Favoritbild på Baron

Fotografen är Mattias Malmgren
Bangenomgång

Allegria; bilder tagna av fotograf på plats

jag och estrella

Tack till våra groomar igår; Anna och Yvonne. Ni gjorde ett strålande jobb. Det var även de som tog bilder igår - tack.
Ia och Allegria tvingades tyvärr bryta efter hälta, men Ester och Baron gjorde en strålande insats på 50km tävling! Grattis till er!
fina!

Estrella var en dröm att rida - det visste jag ju innan med ändå. Tack snälla Yvonne för att jag fick låna din finfina stjärna! Tack till alla andra som har hjälpt mig under detta året, mina fina stall- och träningskompisar som har lärt mig och hjälpt mig så mycket; Kim, Ia, Ester, Anne, Anna, Jenny, Charlotte, och min bästa familj som har gett mig tid att genomföra det här projektet! Det var faktiskt kul från start till mål - och jag kunde ju inte låta bli att gå in först i mål... även om det inte är en tävling ännu... Nu gällde det att inte vara för snabb (jag fick tidigast komma in 15.10 - och 15.13 galopperar jag över mållinjen!), att ha rätt puls och ha en ohalt häst. Fina Estrella var så pigg och lyhörd hela vägen. Hon kunde gå till veterinären direkt och pulsa in. Det här gav mersmak - även om jag idag faktiskt känner mig lite öm i ett knä, en fot och två ljumskar, men ingen direkt träningsvärk - jag hoppas att jag får chansen att göra det här igen.
Tack, Tack! TACK!
jag tillsammans med två av mina med"tävlare"

jag & E

jag & Estrella värmer upp inför 5 mil cr

Hökensåsritten igår; Anna/Estrella, Ester/Baron

vår utsikt en vårdag

Lille farbrorn

Linus & Stimma

4/5; fredag
Varje helg i typ 20 år, åkte jag land och rike runt och tävlade med mina hundar. Tjipp, Boggie, Hiho, Kenzo, Stimma... Agility, lydnad, rapport, spår, sök... Jag kunde tävlingsformerna utan och innan. Jag visste allt om anmälan, vaccinationer, transporter, träning inför en tävling - och det jag inte visste var jag inte så orolig för. jag kunde luta mig tillbaka på erfarenhet...
Nu är det nytt. Jag kan ingenting. Jag skärper upp mig. Jag får lita på andra. På att andra vet. Och jag har andra som vet; Yvonne, Kim, Ia, Anne, Esther... Jag tror att det är bra att utmana sig själv. Lära sig nya saker... Men just nu är det en sån där skräckblandad förtjusning i kroppen. Imorgon är jag en erfarenhet rikare - oavsett hur det har gått!
Glad kille
Badpojk
Cykeltur
Rugby snarare än fotboll en trevlig kväll hos owesson
3/5; torsdag
Dagarna går fort. Nu är det maj. Och trots att det är början av maj - så känns det som om maj snart är slut. jag hinner inte riktigt med. Jag försöker vara. Leva. Njuta. Finnas. Men det finns saker som rubbar mina cirklar, som skymmer solen. Jag är ingen katt - som vattnet bara rinner av ifrån, jag är mer än hund - som vill komma bort från vattnet, stryker sig, rullar sig, försöker komma undan - trots att jag inte skulle beskriva mig som konflikträdd. Det finns tankar, stunder, minuter och dagar, andetag, samtal och möten som känns mer jobbiga än andra. Men jag vill ändå tro att allt det som uppfattas som jobbigt i stunden, får mig att växa som människa. Får mig att lära mig mer om mig själv - och om andra. Lär mig tackla problem på ett annat sätt. Lär mig att möta människor på nya sätt.
Igår mötte en läkare Linus för första gången - hon skulle skriva ett slags intyg. Hennes jobb var att se svårigheter - svårigheter som vi inte ser. Och som vi ser - men väljer att inte se. Och de som vi inte ser alls. Och såklart svårigheter som vi ser - som vi jobbar med. Försöker komma underfund med. Vi försöker göra "rätt". Precis som man gör så många gånger som lärare/pedagog/vän/... Försöker göra rätt. Säger att man har gjort "allt". Men ibland kanske man inte gjort "rätt allt", eller "allt rätt"... Då är det lätt att skylla på någon annan - då gäller det att tänka utanför boxen, som lärare, förälder eller vän - man lägger inte problemet hos eleven/barnet. Och säger att man har gjort "allt". Man tänker om. Alla vill lyckas.
Problem blir inte problem förrän man gör dem till problem - vare sig det rör sig om en katt som kissar i en sandlåda, en barn som inte kan sitta still och som biter andra barn, en bil som står parkerad framför ditt hus, någon som aldrig plockar bort sin disk på arbetsplatsen... Problem kan synliggöras och påtalas på olika sätt - och uppfattas på olika sätt... Och lösas på olika sätt. Vi ska inte vara strutsar och sticka huvudet i sanden - blunda och inte se. Ofta behöver vi inte ens göra det till en "grej" - det räcker med att påtala i förbifarten. Vi måste känna av den andra. Kanske är orden det som får bägaren att rinna över... Vi väljer hur vi säger sanningen och hur vi tar den... Vi väljer våra konflikter - vare sig det är med barnen, hundarna, kollegorna, våra äkta hälfter eller vänner... Vi kan välja att se lättheter. Vi ska säga vad vi tänker och tycker. Vi ska vara konstruktiva. Vi försöker att se lättheterna - därför är det svårt att vara på ett möte (som "skulle vara just ett sådant möte") . Jag har jobbat så mycket med mig själv - för att inte se för långt fram, för att kunna se att det gå bra "just nu". Mötet gick ändå bra. Och vi har samma fina Linus med oss hem, som vi hade när vi åkte dit. Idag lämnades han på dagis - han möttes av fina vänner, och inte minst Anja, som genast skulle visa honom något. Ett "hej" kan förändra och förgylla någons dag. Ett leende kan kanske inte smälta isberg - men det smittar! Testa! Gå ut och sjung:
"Fred Neil sjunger ”Everybody´s Talking”
och det är vad alla gör
Sjunk inte, sjunk inte ner
gå ut och var glad!
Om du tvivlar, om du tvekar, sitt inte bara där
rör på dej!
Om din dröm har dött, sjunk inte
gå ut och var glad!
Var glad att du lever, var glad att nån annan är där
som kan höra dej, se dej
Var glad att du andas ännu
Var glad att du finns
Gå ut och var glad, din jävel!
Gå ut och var vacker och stolt hela vintern
Gå fort och le genom shoppingcentrat
Du kan om du vill!
Sluta nu, inte sen
Dra ett streck och gå vidare
Livet väntar därute
Gå ut och var glad!
Vad ska du annars ha allt det här till?
Steve Earle sjunger ”In My Dreams”
men det är inte så det blev
Ah, sjunk inte, sjunk inte ner,
gå ut och var glad!
Du är vad du gör, du är dina val,
dina handlingar
Stäng av tv:n nu, lämna ditt rum
gå ut och var glad, din jävel ...
Lär dej italienska, planera en resa
sy en kostym, ta det lungt, sponsra en späckhuggar
Köp en bit regnskog, ta nye vägar, var inte lat!
Gör nåt annat, gör nåt annat!
Gå ut och var glad, …
Ta reda på var du vill bo
Hitta en livskamrat igen
Töm alla hyllor, kasta, ge bort
Ett vackert, men enkelt hem
Odla vänskap, skaffa ett ställe i solen
Låt bedrövelsens väg gro igen
Ah, tänk dej lycklig, det går, din jävel!
Du kan inte tänka nånting sen (nånting sen)
Gå ut och var glad, din jävel …"
Jag ska välja. Jag ska ut och gå. Jag ska se skogen genom alla träd. Jag ska se att himlen är blå. Jag ska le. Jag ska tänka mig lycklig. Jag är vad jag gör - jag är mina val. Vi väljer vad vi fokuserar på. Idag ska jag försöka fokusera på att foten har blivit bättre sedan igår (då jag trillade ner för trappan) - inte att den fortfarande gör jävligt ont och är svullen... Vi drar streck och går vidare. Vi gör om och gör rätt.