27/3; söndag
I går städade vi bilarna. Och som jag putsade. Efter simskolan hade bilen blivit lite smutsig igen - och då åkte lilla putsduken fram igen. Anders skrattar ofta åt mig när han hittar mig sittande på golvet med min lilla trasa... Jag som inte har något tålamod... (Även om ridflickorna hävdade något annat...)
I putsandet har jag tålamod i alla fall - men framåt kvällen vill jag bara vara ifred. Klappa magen. Jag tappar tålamodet när Linus tjatar - trots att jag är så tacksam för att Att han pratar och frågar. Kanske är det bristen på egentid som gör att jag inte orkar riktigt?
Det är ju inte bara tålamodet som är en bristvara i denna själ - även lokalsinnet fattas (tyvärr saknades även GPSprogrammet i telefonen, vilket vi faktiskt konstaterade innan jag begav mig ut). Anders bad mig lägga ett spår idag. Jag utgick från Holmarna. Gick en och en halv kilometer och insåg att jag var vilse. La slutapporten och ringde Anders. Plötsligt känner jag igen mig. Här var jag för ett och ett halvt år sedan när jag gick vilse... Långt senare, många steg med ond kropp och en bilfärd senare (Anders ryckte ut och hämtade mig på andra sidan sjön där det står en skylt "Vetlanda" men det är i Skeda) - var jag hemma. Anders gick spåret, och insåg att Om jag hade gått höger, 200m, efter sluapporten istället för rakt fram så hade jag kommit dit jag skulle, tillbaka på Holmanavägen...
För Anders och Stimma gick spåret utmärkt. 1,6km spår i varierande terräng. Bra påsläpp och alla apporter. Även lydnadspasset gick bra i eftermiddag.
Olof och Tova kom förbi i eftermiddag och Klara konstaterade klokt att vi måste nog åka till Thailand för att träffas.
Och så när jag ändå drar upp mina brister - jag välte i eftermiddag i trädgården. Gick omkull i slänten. Handen har svullnat upp något, och värker.
För det mesta är jag inte så pessimistisk, men när jag tänker på "efterdöden" - så kan det nog kännas så... Jag satt och pratade med en kollega som är mycket klok, och som har en stark tro. Vilket jag saknar... Jag kan känna att alla de förklaringar om döden och vad som händer efteråt, eventuell återuppståndelse/återfödelse eller livet efter detta som jag har läst, får mig bara att tro ännu mindre. Hur skulle det gå till? Jag säger till barnen att mormor finns i himlen... Men jag är ju logisk. Det är nog det som är problemet. Jag varken kan eller vill släppa mitt logiska tänkande, och inte ens när jag försöker hitta lösningar på alla de hål som finns i de religiösa idéerna om döden och eftervärlden så håller de. Min hjärna fungerar inte på det sättet att jag kan acceptera fina idéer som inte är logiska, hur mycket jag än skulle vilja bli tröstad av dem. Jag vill tro att vi ska träffas någonstans igen. Jag önskar att jag kunde tro att jag en gång fick träffa de som dör när den dagen kommer och jag själv dör. Men det har jag svårt att tro... Döden är slutet. Medvetandet slocknar, allt blir svart. De som dött före oss lever bara kvar i våra minnen och känslor, och i de saker och platser som får oss att tänka på dem. De finns kvar så länge vi tänker på dem och pratar om dem. Jag vill så gärna tro att de finns här - i någon form. Att de finns på något sätt i vår närhet. Jag skulle önska att jag kände dem, kände deras närhet - kunde prata med dem... En tanke jag har hört som tröstar mig lite är den som Eva Dahlgren pratade om i sitt sommarprogram förra året. Den gick ut på att antalet atomer i universum är konstant, och att allt som dör alltså uppgår i allt som lever. Det kan jag gå med på - jag är ju logisk. Jag är kemiskt, biolog och naturvetare. Atomer och energi är oförstörbara - de byter bara form... På så vis är de som dör alltid med mig, eftersom jag och allting runtomkring mig är gjort av atomer och innehåller energi. Därför finns de ju i det som lever... I en blomma, i ett träd... Här eller där. Överallt. Någonstans. Men inte ingenstans.
24/3; torsdag
Ikväll har Anders och Stimma tränat lydnad. De var imponerande duktiga. Svårast var tajmingen i hoppet och framåtsändandet. Kanske behöver jag inte tävla i Sölvesborg - även om jag såg att en BM var anmäld? Vi skrotade ganska länge ute i "vårkvällen" - städade undan vintern. Njöt av lite sol.
27/3; dagens bild
Jag känner mig inte så stor som jag ser ut! Jag går in i v. 34 nu. Och jag hoppas att alla sammandragningar gör att förlossningen blir "enkel".
Det har varit en bra dag. Jag började med en morgonpromenad med hundarna. Och fortsatte till jobbet. Efter jobbet la jag ett spår åt A och Stimma (de kom med på en spårtävling om ett par veckor... oups!). Spåret gick bra! Nu sitter K och jag i soffan, äter pumpa- och solrosfrön som små fåglar och tittar på TV. Anders spelar innebandymatch.
Eric & Elin
Elin - vårt gudbarns - dop!
Tyvärr har vi inte många bilder från den här dagen - kanske någon annan som har? Vi tar gärna emot det!
Kvällsmat på rad i köket
Anders målar
Jag spacklar
K har hjälpt oss...
Renovering och sortering... de senaste veckornas projekt i vardagsrummet
22/3; tisdag
Förutom allt ytligt, damm och tjat på en älskad familj - så tänker jag på mina tre kollegor som mist någon av sina föräldrar. Alla på ett och samma dygn... Jag tänker på en i min närhet som behöver en famn, men som förmodligen känner sig väldigt ensam i natt - jag skulle vilja vara närmare dig! Med lite perspektiv känns varken damm eller utbyggnad speciellt viktigt... Utan min familj och mina vänner - vore jag ingenting...
Var rädd om dina nära och kära. Var rädd om dig själv.
21/3; ledig måndag
Ibland säger någon annan...
Jag vill ha dej min kära
Är det fult och lumpet
Jag vill ha dej min älskade
Men med helt andra ord
Du tänder min kropp
Du tänder min själ
Och gör mej
helt befriad från det
Som kallas öde nojor
Ensamhets fobier
Du gör mej hel
Mitt i kravens tid
Att lämna en för en annan
Är kanske egotrippat
Man att lämna sej själv för inget
Är värre än så
Vissa kan gå över lik
För att uppfylla sina drömmar
Det gör mej heligt förbannad
Medan jag står still och trampar
På mej själv
Och det är värre ändå
Censurerade tankar
Har inte gjort mej fattig
Men jag har aldrig känt mej
så sliten som nu
Så trött och ful
Visst kan jag
kämpa vackert och le
Men på bilden står ågren bredvid
Och klappar mej på axeln
Sen lägger vi in backen
Och kör så långt in i mörkret
Att vi inte hittar ut
Ja här är jag min kära
Helt utan masker
Här är jag min älskade
Med alla later och laster
Jag orkar inte ljuga för dej
För är det så att du vill älska mej
Så kan jag inte spela
Jag har nog med att överleva
Och jag vet att du kan få mej
Till mer än bara det
20/3; söndag
Idag tog vi turen till Ullared, med båda barnen. Vann gjorde K. Shampoot och balsamet som jag alltid köper där missade vi visst med 10 minuter... (Så Helen, vi kan ta en tur till...)Dock hade jag grymt med sammandragningar på vägen hem, så jag tror att det var i rätt tid jag åkte. Det är tufft att stå och gå en hel dag. Det känns som om bebben ställer sig upp och pillar mig i ljumsken, samtidigt som den sticker upp en rumpa eller nåt i revbenen. Nu är det nog dags även för mamman att knyta sig. Pappan spelar tennis. Hoppas att ni har haft en bra helg! Och hunnit njuta av solen, som man har kunnat se från och till!
Och så kom det igen...
Ikväll rinner mina tårar för att barnen som inte får träffa sin mormor. Över barnet i min mage som aldrig fick träffa henne. Över alla tankar som aldrig sades. För allt vi gjorde. För att hon fanns i det lilla - och det Stora. För tårarna som jag inte vill visa någon. För krampen i mina käkar när ångesten river min kropp.
Aldrig mer.
Men för alltid kommer jag att sakna.
17/3; torsdag
16/3; onsdag
14/3; måndag
Det har varit en späckad dag... Jag jobbade, trots att jag är ledig på måndagar. farfar har passat barnen.Och jag har haft studiedag. Föreläsning om föräldramöten, och kursplaner 2011, samt en massa - men ändå för lite - förberedelse inför nationellt prov i biologi på onsdag. Jag fortsatte hem för att köra tjejerna till tennisen, och sedan avlöste Anders och jag varandra i dörren - Anders skulle iväg på hockey.
Jag brukar känna att jag har koll på läget och "lagom" att göra - men så känns det tyvärr inte riktigt nu... Men det vänder snart. Det är många "deadlines" just nu - klara av nationella proven, rätta dem, labproven (jag har ju tre niondeklasser i år), sedan fram till påsklovet... Sen... Men ett steg i taget. En dag i taget.
13/3; söndag
12/3; lördag
Googlade och hittade det här:
Man brukar säga att pomelo är en familjefrukt. Man skär upp det tjocka skalet i ca 3 cm breda strimlor från toppen mot botten av frukten, skalar av det till hälften, skär några jack i fruktköttet och ställer fram hela frukten på ett fat, så att var och en kan "plocka" bitar av fruktkött ungefär som man tar vindruvor från en klase. Det tjocka skalet kan kokas i sockerlag och ätas som godis eller användas i bakverk etc. Hela frukten kan kokas till marmelad.
Spännande! Annars har vi ägnat oss åt ridskola, simskola, innebandymatch (där A gjorde 2 mål!), vi har även hunnit titta på lite möbler, gått en liten runda med hundarna, suttit i soffan en stund. Men Nu är det mat ropar Anders. Ikväll blir det melodifestival - glitter och glamour, men inte soffan där blir det mjukiskläder...
10/3; torsdag
Mina tankar har funnits hos en treårig kämpe som har legat på operationsbordet idag - och såklart hos hans föräldrar.
Och vädret har på ett par dagar gått från vinterväder, till vårväder, till höstväder. Och enligt min väderguru, Martin, så väntar storm i natt. Vi får väl se.
9/3; onsdag
Och så spelade vädret oss ett spratt. Efter att ha fått lite vårkänslor ett par dagar och lagat hundgårdsgrinden, så fick hundarna vara ute i hägnet idag. Framåt dagen började det dock snöa och regna...
8/3; Fettisdag - fastlagstisdag!
Igår hade Linus och jag en fullspäckad förmiddag - bad, lite shopping och fika och sedan lunch i Moheda innan vi hämtade Klara och Sandra och Elin kom och fikade!
Tyvärr sover jag så dåligt - min rygg gör så ont. Och det hade väl känts mer okej om det "bara" var i fogarna - men det här sitter mellan skuldrorna. Och känns inte som en direkt gravidåkomma... Jag drar mig för att gå och lägga mig - och då är det illa... Imorgon väntar ett besök hos BM igen, jag går snart in i v. 32. Jag läste någonstans att lungkapaciteten hade ökat - jag kunde vara andfådd, att jag kunde samla på mig vatten och känna mig svullen, att bebben är ca 40cm lång och har hår på huvudet, ögonlocken har börjat öppnas och den kan skilja på ljus och mörker - och det är ca 64 dygn tills den kikar ut...
Och dagarna går. På jobbet snurrar det fort. Åtgärdsprogram som bör skrivas, samtal som bör göras, kryss som ska sättas, betygsvarningar som ska utdelas... Nationellt prov i biologi nästa vecka. Det finns att göra. Och helst hade jag bara velat sitta och lukta på typ bensin...
Och läkarbesöket för Linus imorgon hoppar vi över. Rätt eller fel - det får tiden utvisa... Men just nu känns det rätt...
Insåg just...
6/3; söndag
Jag har även hunnit träna lite lydnad med Stimma idag. Vårkänslor. Träningssug. Men jag har svårt att gå idag på grund av mina fogar och rättså mycket sammandragningar. I natt hade jag svårt att sova på grund av min rygg.
Igår var Klara på ridskola och sedan var Linus på simskola. Det gick bra. Sedan fick de leka i äventyrsbadet. På kvällen var grannarna här.
Och under tiden jag har skrivit det här har jag lärt mig två saker: sköldpaddor kan "spara" sperma i kroppen i flera år, och sedan få en liten bebbe. Och att noshörningars horn är gjorda av tvinnat hår...
3/3; torsdag
En text som en mamma skrev 2005, som finns med i hennes bok "Är jag normal, mamma?", om längtan och om sorg och handbollsträning.
"Det måste vara härligt att sitta där på bänken i gymnastiksalen och se din dotter. Se när hon skjuter iväg bollen - och det blir mål. Se när hon snackar med kompisarna - och de skrattar. Se när hon lyssnar på tränaren - och sedan gör ungefär som han säger.
Det måste vara härligt att bara sitta där, tillbakalutad, på bänken i gymnastiksalen och se när hon springer med välkammat hår samlat i en toft som slänger stolt efter nacken.
Jag vill också sitta där på bänken och se när min dotter skjuter mål, berättar saker så kompisarna skrattar, lyssnar på tränaren och har håret ordentligt uppsatt i en tofs som slänger stolt efter nacken.
Jag blir ledsen när jag ser att det inte är så.
Men mest ledsen blir jag av Mikas desperata kamp för att få vara med, för att förstå, för att lyckas.
Mest ledsen blir jag av att se att så mycket är så svårt.
Mest ledsen blir jag av att se Mika vara ledsen - att det hon vill, vill, vill skall fungera - inte gör det.
Det måste vara härligt".
...
"Vissa saker finns för alltid kvar i minnet hos mig. Som att solen sken starkt i ögonen den där förmiddagen och den totala tröttheten som plötsligt slog ut alla mina kroppsdelar. Vi hade precis avslutat ett möte med teamet från barneurologiska kliniken, som utrett vår dotter.
En timme innan gick jag med blandade känslor till mötet. Fåglarna kvittrade och solen sken "och här går vi och skall få reda på vad det är för "fel" på vår dotter". Det var absurt. Jag hoppades av hela mitt hjärta att man skulle säga att resultatet visar inte på några svårigheter. Men jag hoppades också längst in i sista droppen av min benmärg att Grodan skulle få diagnosen add, för hur skulle hon annars få hjälp med allt det svåra. Hur skulle vi annars få förståelse och stöd för allt det hemska som hänt i skolan. Hur skulle hon annars klara sig?
Nu hade vi fått ett namn på det som gör vardagen så svår för vår dotter. Add hade läkarna sagt att det var och jag släpade mig till bilen i ett virrvarr av känslor.
Diagnosen kom efter fem år av misstankar, utanförskap, ifrågasättande, utredningar, mobbning och frustration.
Seger!
Nu kommer hon att få den hjälp hon behöver.
Nederlag och sorg.
Svårigheterna, hade läkaren sagt, kommer troligen att följa henne genom livet.
Glädje och sorg tumlade runt i en absurd mix.
Tidigare hade jag häpnat över hur lätt vi hamnat utanför "systemet". Jag som seglat genom livet på en räkmacka. Vi sågs som annorlunda, konstiga, besvärliga - med andra ord inte normala, som majoriteten.
Det jag sa hade heller inte tagit på allvar. Vem lyssnar på en förälder som har ett barn som inte fungerar som "vanliga" barn."
Det här kommer alltså från en blogg som en mamma till en dotter med ADD skriver. Ibland läser jag där, lite sporadiskt - lite som mamma, lite som lärare... Jag har suttit på otaliga möten och fått ta del av utredningar om olika elever. jag har suttit och försökt förstå vad som rör sig i föräldrarnas huvud, och i elevens. Jag har känt spänningar släppa, förhoppningar tändas - och jag har hört hur vi lovar att ta hand om eleven, göra det bästa, ge rätt hjälp... Jag har ännu fler gånger känt frustrationen över hur lite vi verkligen kan göra. Hur många av de här eleverna hade behövt ett annat forum, annan hjälp och kanske en annan plats. Livet blev kanske enklare efter en diagnos - kanske får de mer och rätt hjälp och åtminstone mer förståelse - men livet är nog oftast inte lätt. Många av de här eleverna är fortfarande utanför, utsatta, retadade, i perioder mobbad, ensam, kallade för "efterbliven" och ledsna. Jag har suttit på möten om min egen son. Hört hur psykologer, logopeder, sjukgymnaster, kuratorer och läkare försöker förklara, försöker utreda om och i så fall hur vår son är "annorlunda". Jag har känt frustrationen. Jag har känt sorgen. Jag har suttit på hans sängkant när han somnat med deras ord i mitt huvud. Strykt honom över håret och undrat. jag har hoppats, samtidigt som jag såklart inte har hoppats, att de ska komma fram till Något. Kanske är en diagnos lättare att acceptera, kräva och få rätt hjälp. kanske är det precis tvärtom - att man hamnar i ett fack. Tror att det ska vara så... Och tänk om det är fel... Tänk att upptäcka under högstadietiden att barnet inte alls skulle varit inskrivet i särskolan, eller tvärtom... (båda delarna har jag varit med om när det gäller mina elever). Jag har suttit och tittat på Linus under gympatimmarna - letat fel, men även likheter. Jag har sett honom göra som tränarna säger - eller som de andra barnen gör - eller i alla fall ungefär. Och önskat att jag aldrig, över huvudtaget, skulle tänka de tankarna. Vad är normalt? Igår ringde jag habiliteringen - sa att vi inte tänkte söka vårdbidrag just nu i alla fall. Vi gör väl inte så mycket som andra inte gör? Eller gör vi det? Vad är normalt?
Nu sitter jag i alla fall in soffan, och tittar på min son. Han leker idag! Han är mycket piggare! Men tyvärr har det kommit lite mer blod från örat. Men vi avvaktar åtminstone till imorgon så får vi se hur det utvecklar sig. De tog en odling på kletet igår, vilket kan vara bra att ha om det inte visar sig vara rätt behandling som han har fått.
Och idag är det ingen vanlig dag - idag är det AnnaKarins födelsedag! Grattis! Jag önskar att vi var lite närmare varandra så att jag kunde få ge dig en storm kram.